Uitslag en foto's Drekrees 2004

Tekst: Leo Boekestijn

Oftewel hoe de Lierse Roadrunners veranderden in de Lierse Slootrunners.

De polderloop was dit jaar een maandje vroeger op de loopagenda geplaatst om de Westlandse moessonregens voor te zijn. Dat je de natuur niet voor de gek kunt houden bleek echter ook dit keer weer. Pluvius is tegenwoordig ook in augustus al goed van de partij, getuige de clusterbuien van de afgelopen weken. Ondanks dat was er nog duidelijk onderscheid te zien tussen de sloten en de graslanden, vandaar dat de rees gewoon doorging.
Het loopseizoen van de Lierse Roadrunners is pas net van start gegaan, zodat deelname aan drekrees gezien kon worden als de perfecte conditietest.

Voor de Roadrunners kwamen ‘in de wei’ trainers Sjaak en Fred en verder nog Toon, Rob, Marcel, Nico, André, Leo en Gerard. Coach Jan was opgetrommeld om wat foto’s te maken van het geheel. Tussen de meer dan tweehonderd deelnemers valt zo’n clubje echter niet eens meer op. ’Hoe kunnen we elkaar dan herkennen onderweg?’ Die vraag was snel opgelost, Feestwinkel de Bladwijzer uit Naaldwijk was wel bereid onze ‘slootrunners’ van passend materiaal te voorzien. Gewapend met echte Neptunes drietanden waren onze lopers niet alleen ineens goed herkenbaar, maar men kon zich ook direct wat al te opdringerige drekresers van het lijf houden!

De drekrees is een hardloopwedstrijd welke letterlijk cross-country gaat. Door de weilanden en door de sloten dus. De drekrees wordt georganiseerd vanuit de uitspanning Vlietzicht, gelegen langs de Vlaardingse vaart in Schipluiden. Op zaterdag 21 augustus was het zover. Even inschrijven, startnummers op doen en gewoon meedoen was het motto. Een knap startschot en lopen maar. Het lopen door de weilanden gaf weinig problemen, vanuit de sloot de kant bereiken was iets heel anders. Door de vele deelnemers brokkelden de kanten steeds verder af. En dan zijn er nog de brandnetels aan je handen en de verse koeienvlaaien, maar niemand zeurde. Onderweg nog een buitje, 25 graden en ook nog publiek bij start en finish, wat wil je nog meer.……..

Finishen natuurlijk! De eerste deelnemer deed dit, moe, maar voldaan al binnen 25 minuten. De laatste deelnemer had meer dan het dubbele van de tijd nodig, uitgeput, maar ongetwijfeld ook zeer voldaan bereikte ook die de eindstreep. Achter de finish stond de brandweer klaar om het grofste vuil van je af te spuiten, daarna kon je in het weiland douchen. Was je dan nog niet schoon genoeg dan kon je nog lekker de Vlaardingse vaart in om de laatste drek van je lijf te zwemmen. Tenslotte natuurlijk een heerlijk drankje in de, ook in De Lier, overbekende uitspanning Vlietzicht. Daar kwamen de sterke verhalen al snel los, volgend jaar lijkt het succes van de Westlandse Drekrees dan ook bij voorbaat al gegarandeerd!

 

Foto's genomen door: Rob Zonneveld, Henry van der Vegt en Leo Boekestijn

Klik op de foto om te vergroten.

 
Drekrees 2004 Drekrees 2004 Drekrees 2004
 
Drekrees 2004 Drekrees 2004 Drekrees 2004
 
Drekrees 2004
Drekrees 2004
Drekrees 2004
 
Drekrees 2004 Drekrees 2004 Drekrees 2004
 
Drekrees 2004 Drekrees 2004 Drekrees 2004
 
Drekrees 2004 Drekrees 2004 Drekrees 2004